Sambal Tempoyak (Daun Kayu)


Mari kita masak sambal tempoyak daun kayu.

Bahan Bahannya
Pucuk ubi
Pucuk kunyit
 Pucuk lampin(kalau tak tau jangan tanya acik)
Acik pun tak tau nak cerita macam mana..he he)
 Pucuk Labu
 Petai(tak de pucuk ye)
Serai
 Cili api(mesin dengan kunyit hidup
Tempoyak

Daun2 dihiris semua..halus macam nak buat bunga rampai.
selain tu..santan kelapa
dan ikan bilis(ada jugak yang tak letak)

masakkan santan dengan cili mesin dan tempoyak
dah mendidih
masukkan daun yang dah dihiris dan ikan bilis
kemudin masukkan petai.
kaco kaco kaco  sampai masak dan pekat

dah pun masak.

cepat dimasak sedap dimakan.

Masa acik kerja diklia..ada kawan tanya 
macam mana nak buat.
acik dah cerita semua.
kemudian dia kata tak menjadi..tak ada rasa.
acik tanya
letak tempoyak banyak mana..
dia jawab 2 sudu.

Ooo alahai..mana nak cukup
kalau pucuk ubi seikat macam yang acik buat ni pun tempoyaknya acik letak 
4 senduk nasi  tu.
Baru le jadi sambal tempoyak.
ada tak yang tak pandai makan sambal ni.
kalau pandai nanti acik buat
dan bawak masa 18hb.tu
kalau tak tau makan
malas acik nak bawak
nanti tak de sape nak makan.

Ok..jumpa lagi Insyaallah.


p/s.acik simpan tempoyak..memang dah siap2 letak garam dan gula.
sebab itu tempoyak tak masam sangat..kalau yang guna 
tempoyak yang dah lama dan dah masam..sambal ni kena letak gula 
untuk mengurangkan masam tempoyak.kalau sambal tempoyak ni 
masam sangat pun tak sedap.
Share this article :

Catat Ulasan

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Singgah Sini Jap - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger